För vad kan CBDV ämnet i Hampa hjälpa?

CBDV (cannabidivarin) är en icke-psykoaktiv förening som finns i cannabisväxten. Trots att CBDV inte har fått samma uppmärksamhet som dess kusin CBD (cannabidiol), så visar tidiga studier att CBDV också kan ha positiva effekter på hälsan.

CBDV har visat sig ha antiinflammatoriska, antikonvulsiva och antiemetiska egenskaper. Därför finns det potential för att CBDV kan användas för att behandla eller lindra flera sjukdomar och åkommor.

CBDV för epilepsi

En av de mest lovande användningarna av CBDV är för att behandla epilepsi. En studie från 2014 visade att CBDV minskade antalet anfall hos möss med epilepsi. Dessa resultat har också bekräftats i en klinisk studie på människor, där CBDV visade sig minska antalet anfall hos patienter med epilepsi.

Tarminflammation, magont, gastrointestinala störningar...

CBDV kan också vara användbart för personer med problem i magen, t.ex. magont och inflammation i tarmarna.
En studie gjord på möss år 2013 visade att CBDV minskade inflammationen och förbättrade tarmrörelserna hos de som led av inflammatorisk tarmsjukdom.
En annan studie som gjordes på råttor år 2018 visade att CBDV minskade illamående och kräkningar hos de som fick kemoterapi, vilket kan vara en vanlig biverkning.
Även om detta låter lovande behöver det genomföras mer forskning för att ta reda på om CBDV verkligen är säkert och effektivt för människor med magproblem.

CBDV för ångest och depression

Ytterligare en användning av CBDV kan vara för att behandla ångest och depression. En studie från 2015 visade att CBDV minskade ångestbeteenden hos möss. En annan studie från 2019 visade att CBDV minskade stressinducerad ångest hos människor.

Sömn, aptit, humör, smärta...

CBDV fungerar genom att interagera med kroppens endocannabinoida system, som är ansvarigt för att reglera flera funktioner i kroppen, inklusive sömn, aptit, humör och smärta. Genom att interagera med detta system kan CBDV ha stora allmänna positiva effekter på hälsan.


Sammanfattningsvis visar tidiga studier att CBDV kan ha positiva effekter på hälsan och kan användas för att behandla flera sjukdomar och åkommor, inklusive epilepsi, gastrointestinala störningar, ångest och depression. Mer forskning krävs dock för att förstå dess fulla potential och för att fastställa dess säkerhet och effektivitet som en behandling.

Jesper Lindén

Informatör och påverkare inom hälsa och hampa.


Vi skulle kunna göra svenskarna till de friskaste invånarna på jorden. Låt oss börja med att ändra de lagar och regelverk som motverkar den visionen...


Tags


Fler artiklar...

Känner du ingen effekt av CBD-olja? Testa det här…

Känner du ingen effekt av CBD-olja? Testa det här…

Hur CBD, THC, CBG… kan döda cancer i kroppen

Hur CBD, THC, CBG… kan döda cancer i kroppen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt
avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

>