Varför är Hampa en tungviktare inom hälsokost?

Hampan påstås vara en av de mest hälsofrämjande växter som hittills upptäckts i världen...
...och borde klassas som hälsokost.

Hampa är en av de mest mångsidiga och användbara växter man känner till. Tyvärr har det under många år spridits falsk information och skrämselpropaganda om växten, och det har skapats en helt missvisande bild av den. Men nu under de senaste åren börjar den felaktiga bilden att luckras upp och hampan har börjat återta sin mest betydelsefulla roll i samhället: som näringskälla/hälsokost.
Hampa har riktigt unika hälsoegenskaper, och under flera tusen år var den en basföda och en grundläggande anledning till att man kunnat hålla sig frisk och kry.
Det sista årtiondet har växen lyfts upp igen och man har börjat studera dess hälsoeffekter på allvar.
Växten innehåller en STOR mängd nyttiga ämnen. Bl.a. är det en utmärkt källa till essentiella fettsyror, antioxidanter, vitaminer och mineraler, men den mest unika egenskapen hos hampa är att dess näringsämnen förekommer i det som kallas hög biotillgänglig form, dvs det är lätt för vår kropp att tillgodogöra sig alla dessa ämnen.

Endocannabinoider...

Dessutom finns i vår kropp substanser (endocannabinoider) som har en mycket viktig uppgift, bl.a. för vårt nervsystem och många andra delar i kroppen. Dessa ämnen är i stort sett identiska med de som finns i hampa. Phyto-cannabinoider kallas de substanser som finns i hampa. Det finns över 400 olika intressanta ämnen i hampan och dessa ämnen samverkar på olika sätt med varandra.
Intressant är att hampan använder cannabinoiderna till att främja sin egen hälsa och förebygga sjukdomar. Cannabinoider har antioxidativa egenskaper som skyddar blad och blommande strukturer från ultraviolett strålning. Cannabinoider neutraliserar de skadliga fria radikaler som genereras av bland annat UV-strålar och skyddar därför växternas celler. Hos människor orsakar fria radikaler åldrande, cancer och försämrad läkning. Antioxidanter som finns i växter har länge framhållits som naturliga kosttillskott för att förhindra skador från fria radikaler. De produkter vi har som innehåller cannabinoider i synergisk balans är Hampaolja och Hampa-kapslar.

Ämnen samverkar med varandra...

En mycket intressant upptäckt man gjort vid laboratorietester är att ämnena i hampanplantan samverkar med varandra. Man har jämfört effekten av att ta ut enskilda ämnen med att använda hela plantan så som den är (naturliga uppsättningen ämnen). I dessa tester blev det mycket tydligt att effekten var betydligt bättre när alla ämnen fick samverka med varandra. Men behövde inta mindre mängder när alla ämnen fanns med än när man bara tog ut enskilda ämnen som ansågs vara de mest aktiva ur hälsoperspektiv.
Koncentrat framställda i laboratorier, där allt utom en enda Cannabinoid har avlägsnats, har fortfarande en effekt men är klart sämre än omanipulerade naturliga produkter.

Tags


Fler artiklar...

Hampa-kapslar eller Hampa-olja?

Vad är Hampaprotein och hur fungerar det?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

>