Vad är en bra Hampaolja och vad är en dålig?

Låt mig får börja med det tråkiga, men sanna, svaret:

- En bra Hampaolja (CBD-olja, Hampakapslar etc.) är den som fungerar för just dig.

Men med det sagt är inte alla oljor lika, och det finns absolut oljor och andra hampaprodukter som man kanske bör undvika. Det finns tillverkare och återförsäljare som tänker mer på sin egen plånbok än på din hälsa.
Jag tänkte i den här artikeln ge några infallsvinklar på vad man kan tänka på. Sedan är det självklart upp till dig att själv utvärdera och testa.

Naturlighet varar längst...


Utifrån vårt sätt att se det, här på HampaSverige, vill vi sträva efter en så naturlig produkt som möjligt. Ju mer onaturlig en produkt är desto större är risken för att det påverkar balansen i kroppen på ett eller annat sätt.

Tittar man t.ex. på läkemedel, som ofta är framtagna på kemisk väg och extremt onaturliga för våra kroppar, så reagerar kroppen i många fall negativt. Onaturliga preparat behandlas ofta av våra kroppar som ett gift och vi kommer att försöka rensa ut det så fort som möjligt. Det är alltså ingenting som är tänkt att vi ska stoppa i oss och kroppen är inte byggd för det.

Läkemedel kan självklart hjälpa oss på olika sätt så jag vill inte påstå att vi inte kan behöva hjälp då och då. Men tittar man på listan med potentiella biverkningar hos många läkemedel kan man förstå att det här inte är någonting som våra kroppar gillar att vi stoppar i oss.

Nu ska man absolut inte förväxla den hampaolja vi säljer här i Sverige med produkter som är klassade som läkemedel, men jag använde läkemedel som ett exempel här för att visa hur onaturliga produkter kanske inte är det mest optimala.

Vår grundfilosofi är alltså att försöka hjälpa och stärka kroppen på ett så naturligt sätt som möjligt. Infallsvinklarna vidare här utgår från den tanken.

Låt oss börja!


Hampaolja eller enbart CBD-olja?


Många säger att hampaolja och CBD-olja är exakt samma sak, men stämmer verkligen det?

Hampaolja är som namnet säger en olja gjord på hampa. Är den tillverkad på ett naturligt sätt innehåller den alla ämnen som finns naturligt i hampaplantan. Det är alltså inte så mycket att fundera över.
Nu finns det dock tillverkare av hampaolja som använder tillverkningsprocesser där vissa av de naturliga ämnena försvinner i processen, men jag återkommer till det lite längre fram.

Hampfröolja (tillverkad på enbart frön)...
Tyvärr används ibland också namnet hampaolja eller hempoil då det egentligen är hampfröolja man menar. Det är alltså olja gjord på enbart fröna. Den oljan är också nyttig och bra men saknar väldigt många av de nyttiga ämnen som vi eftersträvar med hampaoljan gjord på blomma och växtdelar (hampaolja). Så om du hittar en hampaolja till ett mycket lägre pris, och i en mycket större flaska, är det ofta hampfröolja där man satt "fel" namn på produkten. 

Benämningen CBD-olja är däremot lite lurig. Oftast används benämningen på produkter som egentligen borde kallas hampaolja. CBD-olja var det allmänna namnet för ett par år sedan innan det ändrades till Hampadroppar eller Hampaolja. I de fallen är det alltså exakt samma sak.

MEN, det finns också produkter där man har separerat enbart ämnet CBD. De övriga nyttiga ämnena från hampaplantan finns inte med. Det är så kallat CBD-extrakt. En sådan olja är inte samma sak som hampaolja.

I extremfall (t.ex. inom läkemedelsindustrin) har man tagit fram CBD-liknande ämnen på kemisk väg utan att använda några naturliga delar från hampaväxten. Den typen av produkter ställer jag mig personligen mycket tveksam till. Varför skapa någonting onaturligt när det finns naturligt? Förmodligen är förklaringen pengar, patent etc., men låt oss inte gå in på den diskussionen här. 


Det finns en del studier, bl.a. i Israel (där man har ett av de mest framstående forskningslabben på Cannabis i världen), som pekar på att ämnena i hampaplantan samarbetar med varandra och förstärker effekten av varandra. Tillsammans blir de alltså mer potenta än om man enbart plockar ut något eller ett par av ämnena. Med de kunskaperna kanske man ska undvika hampaolja som är tillverkad på enbart CBD-extrakt och som saknar de andra ämnena i plantan.
Ju mer naturligt desto bättre och mer effektivt.

Se upp för...
Mitt råd är alltså att du är vaksam med oljor som betecknas med "CBD-olja" då det kan vara produkter som enbart innehåller ämnet CBD och saknar alla de andra nyttiga ämnena som finns naturligt i hampaplantan.

Är oljan väldigt billig, i förhållande till andra oljor på marknaden, kan du misstänka att den är tillverkad på CBD-extrakt och kan alltså vara en olja som innehåller färre nyttiga ämnen.
Tyvärr är många tillverkare och återförsäljare mer fokuserade på sin egen plånbok än på din hälsa.


"Full spektra"...


"Full spektra" är ett uttryck som många tillverkare och återförsäljare svänger sig med. Hampaplantan innehåller ju som sagt naturligt väldigt många olika nyttiga ämnen. När man skriver "full spektra" på sina flaskor vill man då förtydliga att de innehåller "alla" nyttiga ämnen och inte enbart CBD.

Jag skriver "alla" inom citationstecken eftersom det är svårt att få med alla ämnen. En del tillverkningsprocesser gör tyvärr också att ämnen förstörs längs med vägen. För hög upphettning av hampan kan t.ex. förstöra eller påverka naturliga ämnen.

Full spektrum används även på produkter där man tillsatt extrakt av andra ämnen för att kompensera för en tillverkningsprocess som förstör de naturliga ämnena. Man tillsätter t.ex. extra Terpentiner. Med det förfarandet går man alltså länge och längre ifrån en naturlig produkt och det naturliga förhållandet rubbas. 

Ungefär som att du köper en apelsinjos där man vill spara in på apelsiner. Istället väljer man att tillsätta apelsinsmak samt berika med extra c-vitamin för att det ska likna naturlig apelsinjos så långt som möjligt.

Benämningen "full spektra" kan alltså vara relevant, men samtidigt måste man också vara medveten om att det är en marknadsföringsterm som används för att försöka få sina produkter att låta bättre och sälja mer.
Uttrycket används tyvärr också av företag som säljer oljor med lägre kvalitet. 


THC-fri olja...


När vi ändå är inne och pratar om full spektrum så kan påpekas att olja utan THC aldrig kan kallas för "full spektrum" då THC är en av de potenta naturliga ämnena i plantan. Den naturliga hampaoljan som säljs och tillverkas här i Sverige är gjord på Industrihampa och innehåller naturligt THC, även om det är i väldigt små mängder.

För att få fram en olja som är helt THC-fri krävs en rätt omfattande process. Den processen är inte helt optimal för att ta fram en så naturlig olja som möjligt. Nu finns det ändå THC-fria oljor som är rätt bra, men mitt råd är att hellre gå på den naturliga oljan om du inte absolut känner att du måste ha en olja utan THC.


Vilken tillverkningsprocess är bäst...


Det finns en rad olika tillverkningsprocesser och alla tillverkare hävdar att deras process är den bästa. Så som jag påpekat tidigare anser vi här på HampaSverige att den process som behåller ämnena i plantan på ett så naturligt sätt som möjligt är den mest optimala.

Och så som vi ser det är det processen då man extraherar i olja (oliv eller kokos) på låg temperatur under längre tid. Den processen är lite mer omständig och tar lite längre tid men ger å andra sidan en olja med väldigt många nyttiga ämnen.

En av de enklare metoderna är annars att man tillverkar oljan på extrakt av hampa. Det är en billigare metod, som också ofta också återspeglas i priset, men kvaliteten på den oljan kan variera stort beroende på vilket extrakt man får tag i. Ofta köps det här extraktet in från utlandet och tyvärr finns det många oseriösa tillverkare i Sverige som tittar mer på inköpspriset än på extraktets kvalitet.


Upptagning i kroppen


Hur snabbt och hur effektivt kroppen tar upp hampan, och på vilket sätt man ska inta det, finns många åsikter om.
Några anser att man får bäst upptagning om man droppar under tungan, andra anser att man ska låta magen och tarmarna göra jobbet, några tycker det är bättre att dra in det i lungorna och så vidare. Vilket som är bäst är svårt att säga och man måste helt enkelt testa sig fram.

Vaping, e-ciggarett, sägs ha snabb upptagningsförmåga i kroppen. Men min personliga åsikt är att man så långt det går ska försöka undvika att dra ner någonting annat än luft i lungorna. 

Kapslar har också blivit mer och mer populärt. Nu finns det kapslar dels med pulver av malen hampa men också kapslar med olja. Tanken är att kapseln ska lösas upp i magen och de nyttiga ämnena ska sugas upp av kroppen. 
Om det här är mer effektivt än att droppa olja under tungan finns det delade meningar om.
Kapslar tar något längre tid för kroppen att ta upp, men å andra sidan tar du förmodligen din hampa regelbundet, håller cannabinoiderna på en jämn nivå, och då spelar upptagningstiden inte så stor roll.
Det är mer en fråga om vad du tycker är ett bra sätt att få i dig hampan på.

Det finns också tillverkare som marknadsför sig hårt med att vattenlöslig "olja" är det mest effektiva sättet. Man går till och med så långt att man påstår att det "slår allting annat...". Vid en närmare granskning är de marknadsföringsargumenten just bara marknadsföring. Det finns inga belägg för att det är mer effektivt, det är bara ett antagande.
Däremot krävs det en rätt omständig process för att få fram en olja som går att lösa i vatten. Vi har alltså åter igen tagit ett steg ifrån det som är naturligt.
Det kan mycket väl vara en bra olja, men tillverkningsprocessen är inte helt optimal om man ser det utifrån att vi vill ha en så naturlig produkt som möjligt. 


Procenttalet, ju högre desto bättre eller...


Det här med procenttalet på flaskan är lite lurigt. Lurigt utifrån flera perspektiv.

En del uppger procenten av enbart ämnet CBD, andra uppger procenten av alla cannabinoider. Det här framgår sällan på förpackningen så det är inte helt lätt att avgöra.

Det finns tyvärr också återförsäljare/tillverkare som uppger procenten på det koncentrat de använt för att tillverka sin olja på. Procenttalet blir då mycket högt, och priset kan se väldigt attraktivt ut, men den verkliga procenten cannabinoider stämmer inte alls efter att de blandat ut det med oljan till en säljbar produkt.
Framför allt kan du se det hos en del av de mindre återförsäljarna i Sverige som importerar färdiga oljor eller koncentrat utifrån. Återigen är det deras egen plånbok (eller okunskap) som är viktigare än din hälsa.
Står det t.ex. 18% på flaskan bör du dra åt dig öronen och tänka till innan du köper.

Den naturliga nivån på olja tillverkad av industrihampa odlad i Sverige är runt 2%.

När det gäller procenttalet är det heller inte så att en högre procent är bättre än en med lägre procent. Läs gärna artikeln "Hur kan 2% var mer effektivt än 8%". Där får du mer info om vilket procenttal du bör välja.


Cannabisolja


Jag skulle även vilja nämna några ord om så kallad cannabisolja eftersom det är många som frågor om det.

Den växt som vi tillverkar den lagliga oljan på här i Sverige brukar kallas för Industihampa. Industrihampa är en cannabisväxt, men du får absolut inte förväxla den med den växt som man tillverkar drogerna cannabis och marijuana av. Det är inte samma planta. 

Förenklat kan man säga att Cannabis är samlingsnamnet på ett antal olika växter. Man har korsat fram olika typer av plantor innehållande olika mängder av aktiva ämnen. Den planta man tillverkar drogerna på innehåller t.ex. en väldigt hög nivå av ämnet THC. Det är det ämne som gör att man kan känna sig påverkad. En för hög nivå av ämnet THC är i de flesta fall inte lämpligt ur hälsosynpunkt. Det är med andra ord betydligt mer hälsosamt att använda hampaolja än att röka en "joint".

Kanske någonting man skulle behöva utbilda våra ungdomar i då det sprids rykten om att det är nyttigt att röka drogvarianten av cannabis. Skrämselpropagandan att all typ av Cannabis är livsfarligt går inte hem alls hos våra ungdomar idag, så därför måste man nog lägga fram det på ett helt annat sätt för att få dem att inte ta droger som påverkar omdömet.

Den planta som odlas här i Sverige innehåller en väldigt låg nivå av THC (under 0,2%) vilket gör att den inte går att använda som någon drog. Däremot innehåller den väldigt många andra nyttiga ämnen vilket istället gör den till ett superkosttillskott.

När man då hör att någon pratar om cannabisolja brukar det i de flesta fall vara relaterat till en olja med högre halt av THC än den som tillverkas här i Sverige. Den typen av olja är laglig i många länder i världen men inte här i Sverige. Import av den oljan räknas alltså som handel med droger och är straffbart. Eftersom det är tillåtet i många andra länder, och säljs öppet på nätet, vill jag bara höja ett varnande finger så att du inte beställer in det till Sverige.


Vilken olja är då bäst?


Vilken olja som är bäst för just dig kan jag omöjligt svara på. Min rekommendation, utifrån att naturlighet varar längst, är att du startar med en så naturlig olja som möjligt.

Jag rekommenderar i första hand en svensktillverkad olja på svenskodlad hampa. Ska jag även ge mig på en rekommendation av extraktionsmetod skulle det vara oljeextraktion på låg temperatur för att på ett naturligt sätt få ut det mesta av ämnena i hampan. Då behöver du inte fundera så mycket på ursprung eller kvalitet. Väljer man däremot en tillverkare som använder extrakt vid tillverkningen finns det fler faktorer som kan ha betydelse för kvalitet.

Den naturliga styrkan vid oljeextraktion ligger på runt 2% cannabinoider.
Du behöver absolut inte starta med någon olja som har högre procenthalt av cannabinoider. För bästa effekt tar du istället fler droppar om det skulle behövas.

Naturlighet varar längst!


Vi hörs!

Jesper
- med målet att fler ska få må bättre och
hålla sig friska på naturlig väg.
HampaSverige.se

Låt oss hjälpas åt!
Sprid budskapet så att fler kan få möjlighet att må bättre.
Dela...


Tags


Fler artiklar...

Hampa-kapslar eller Hampa-olja?

Vad är Hampaprotein och hur fungerar det?

 • Patrik Andersson skriver:

  Tjenare, jag lider av lite problematik egentligen orsakad av mig själv möjligtvis lagstiftningen, iaf så har jag en diagnos som kallas Hppd / bestående hallucinationer det liknar mer myrornas krig och en enorm känsla av statistik elektricitet i huvudet, detta gör mig tvungen att äta bensodiazepiner, lider även utav ätstörningar, (får ingen matlust trots en enorm smärta i magen och även väldigt svårt med insomning med. Jag är snart 37 år och för ett bra sedan förr i tiden så brydde jag mig inte direkt om någon politikers åsikt. så på den tiden hade jag matlust, var inte så statistik i skallen och kunde somna. Att kunna hjälpa till och kanske få användning av saker och ting man lärt sig över åren vore bara helt fantastiskt, positiv energi är bra, jag tycker att vi förtjänar att få lov att må bra, viss medicin växer
  ur marken, under mina tonår även i garderoben emellanåt.. skämt åsido, Jag äter mycket mediciner som jag inte vill behövde göra. Jag hoppas på att få lov att vara iaf prova om man förfarande kan funka naturligt ✌❤

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

  Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

  >