Forskning från Universitetet i Bonn visar att lågdosbehandling med cannabis inte bara kan bromsa åldrandet – utan också förbättra den mentala kapaciteten.
En banbrytande studie från Universitetssjukhuset i Bonn och Universitetet i Bonn, i samarbete med Hebreiska universitetet i Jerusalem, visar att långvarig behandling med låg dos THC – den aktiva substansen i cannabis – kan ha en föryngrande effekt på hjärnan. Resultaten har publicerats i tidskriften ACS Pharmacology & Translational Science.
I centrum för studien står proteinet mTOR, som reglerar celltillväxt och metabolism och har stor betydelse för åldrande. Vanligtvis leder en minskning av mTOR-aktiviteten – exempelvis genom kalorirestriktion eller motion – till anti-agingeffekter i kroppen. Men i hjärnan kan samma minskning försämra bildandet av nya synapser och därmed påverka kognitiv funktion negativt.
Forskarna hittade en lösning på detta dilemma: THC verkar ha en dubbel effekt beroende på vilken vävnad det påverkar. I hjärnan ökade THC tillfälligt mTOR-aktiviteten och produktionen av ämnen som gynnar energitillförsel och synapsbildning, vilket i sin tur förbättrade den mentala kapaciteten hos äldre möss. Samtidigt minskade mTOR-aktiviteten i fettvävnad och blodplasma, vilket påminde om effekten av en kalorifattig diet.
”Vår studie visar att THC initialt förbättrar kognitionen genom att stimulera hjärnans ämnesomsättning, och därefter ger en anti-agingeffekt genom att dämpa ämnesomsättningen i kroppen,” säger Dr. Andras Bilkei-Gorzo vid Institutionen för molekylärpsykiatri vid UKB.
Resultaten öppnar för nya möjligheter att utveckla läkemedel som både kan bromsa kroppens åldrande och samtidigt förbättra hjärnans funktion – något som tidigare setts som motsägelsefullt.
Källor:
Anti-ageing and increased mental capacity through cannabis
Bidirectional Effect of Long-Term Δ9-Tetrahydrocannabinol Treatment on mTOR Activity and Metabolome
A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice
