Liga Hampalöv reder ut frågetecken kring odling av hampa i Sverige

Liga Hampalöv

Liga Hampalöv om odling av hampa.

Tänk! vilken spännande tid vi lever i.

Att odla en sådan vacker, ståtlig och högproduktiv växt som industrihampa blir en rolig och spännande utmaning att ta!

Hur går man tillväga? 

Ställ en fråga till dig själv och fantisera om vad vill du göra med just din odling. Kommer din hampaodling vara en energiskog? Ska du odla för att skörda de nyttiga och näringsrika hampafrönan? Vill du torka de hälsosamma bladen och hampablommorna för att sedan avnjuta hampate eller vill du bygga ditt eget hampahus i hampabetong med isolering av hampaull?

Det finns ungefär 60 godkända industrihampasorter som hampabönder får välja mellan att odla inom EU. Sorterna skiljer sig och har olika egenskaper, precis så som olika människor har.

Det du kan tänka på när du väljer hampasort som du ska odla är höjd, fröproduktion per hektar, mognadsperiod, hur fiberrik sorten är, hur ser balansen av de olika cannabinoider ut (CBD, THC, CBG, med mera) och om hampaväxten är monoik eller dioik. Monoika växter har både blomman och pollen på en och samma växt. Hampasorter som har manliga plantor (polinatörer) och kvinnliga plantor (utvecklar frön) på separata plantor kallar man för dioika hampasorter.

En hektar, ca.20kg frön

När man odlar en hampasort som är dioik (Finola, Kompolti, t ex) kan man räkna med att ungefär 30-50% av hampaplantor (pollinatörer) vissnar bort efter pollineringen och hampafältet blir lite glesare.
För att så en hektar hampa med en såmaskin behöver du mellan 20 kg och 25 kg EU godkänt hampautsäde. Det går även bra att så hampafrön för hand på ett väldränerad, plöjt jordbruksmark i mindre skala.

Sök tillstånd

När du har bestämt vilken frösort du ska så kan du kontakta Länsstyrelsen i din län för att skaffa en kundnummer. Det gör du via telefon eller mejl som finns att hitta här: https://www.lansstyrelsen.se/. Det tar inte mer än 5 minuter och oftast får du ditt kundnummer redan dagen efter på mejl.

När du har fått ditt kundnummer från Länsstyrelsen kan du logga in på Jordbruksverkets hemsida och fylla i SAM ansökan: http://www.jordbruksverket.se.
Där ska du bifoga en karta med en enkel ritning av din hampaodling (funkar med flygfoto från en Google maps karta) och vilken sorts hampa du odlar. Det går att markera fler arealer om du odlar mer än en industrihampasort. Tänk på att uppge minst 100 kvm för att Jordbruksverket ska ta emot din SAM ansökan.

Har du frågor omkring ansökan, kontakta gärna Jordbruksverkets kundtjänst på 0771-223 223, de är mycket hjälpsamma.

God nyhet...

Den goda nyheten för år 2020 är att du kan söka gårdsstöd för industrihampaodlingar. Du får gårdsstöd om du odlar olika grödor på sammanlagt minst fyra hektar mark. Odlar du industrihampa på mindre än fyra hektar får du avslag på din SAM ansökan, men din odling har blivit anmält hos Jordbruksverkets och det är Länsstyrelse som gör kontroller på de olika hampafält under sommaren.

Sammanfattning:

• Skaffa kundnummer hos Länsstyrelsen.

• Fyll i en SAM-ansökan. Ta hjälp av handläggarna om det behövs. Lämna in i rätt tid.

• Vänta på bekräftelse att ansökan är mottagen. Vänta på beslutet.

• Nu är din odling laglig.

• Se till att få utsäde av en sort som jordbruksverket godkänt. Listorna ändras varje år.

• Meddela gärna polisen om din odling.

• Skicka in originalet på etikett i rätt tid.


Köpa frön i Sverige?

I samarbetet med www.hampasverige.se har den ideella föreningen Hampalöv anordnat inköp av utvalda hampasorter som kommer att finnas på hemsidan www.hampabutik.se inom kort.
Vi har valt sorter som redan har odlats i Sverige år 2019 av ideella föreningen Hampalöv och funkar utmärkt att odla i Svenskt klimat.

När sår man?

Hampa kan sås direkt i jorden i mitten av maj, juni och även i juli. Det man bör tänka på är varaktighet av vegetationscykel. Det kan skilja sig mellan 120 och 175 dagar.

Några exempel på tidiga hampasorter med en kort vegetationscykel är Finola, Earlina och Zenit. Finola och Earlina är också relativt kortväxande sorter som är lätta att skörda med en vanlig skördetröska.
Strax efter midsommar går hampväxten i blom. Det är tiden då tillväxten på hampaplantan stannar upp, honplantor pollineras och börjar att utveckla små frön. Hampaplantan innehåller högsta antal olika cannabinoider (CBD, THC, CBG, CBC, CBN, mm) strax innan fröutveckling.

Det är bra att så hampa tidigt (i mitten eller slutet av maj) om du vill satsa på de högväxande hampasorter för att få rikligt med hampafiber. Långa och fiberrika hampasorter är till exempel Kompolti, Dora, Ratza och Carmagnola.

Mer information...

Mer information om de olika hampasorter kommer att finnas på www.hampabutik.se och ankomst av det certifierade utsädet beräknas i mars-april. Frötillverkarna inom hela EU får ett nytt certifikat för varje år och det är dokumentationen som gör att vi kan få frön lagom till att det är dags att så.
Oavsett vilken hampasort du väljer att så i år vill vi tacka dig för att du bidrar till den biologiska mångfalden, normaliserar hampa, gör Sverige mer självförsörjande på olika hampaprodukter och visar vägen till en mer hållbar värld.

Best regards 

Liga Hampalöv

liga.appelgren@live.se

Låt oss hjälpas åt!
Dela så att fler kan få möjlighet att sprida hampan i Sverige.


Tags


Fler artiklar...

Känner du ingen effekt av CBD-olja? Testa det här…

Känner du ingen effekt av CBD-olja? Testa det här…

Hur CBD, THC, CBG… kan döda cancer i kroppen

Hur CBD, THC, CBG… kan döda cancer i kroppen
  • Lars Fritiofzon skriver:

    Hej,

    Ni skriver att minsta odling är 100kvm för att Länsstyrelsen skall godkänna en ansökan om Hampaodling. Men hur fungerar det om man som privatperson bara vill prova och odla ett 10-tal plantor? Måste man ansöka för detta? Vad säger polisen?

    Tänker mest på nervösa grannar..

    Mvh,
    Lasse

    • Hej Lasse!
      Du kan odla 10-tal plantor utan att skicka in SAM-ansökan hos Jordbruksverket eller informera Polisen. Dock kan konsekvenserna vara att dina plantor blir beslagtagna av myndigheter.
      Efter myndigheterna har testat THC-halten i din industrihampa och insett att de hade fel, bör du få dina plantor tillbaka.

      Hälsningar,
      Liga

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

    Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt
    avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

    >