Det handlar inte om vad vi stoppar i oss, det handlar om rätten att få bestämma över sin egen kropp...

För några veckor sedan blev jag kontaktad av Livsmedelsverket som upplyste mig om att hampaprodukter, innehållande CBD, är klassade som Novel Food* och får inte säljas som kosttillskott/livsmedel.

*Nya livsmedel (novel food) är livsmedel som vi inom EU inte har ätit i någon större utsträckning före 15 maj 1997. De måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får börja säljas inom EU. Syftet är att skydda folkhälsan genom att kontrollera att livsmedlen är säkra.

Självklart vet jag om att livsmedelsinspektören enbart gör sitt jobb men jag var ändå tvungen att ifrågasätta lite.

Svaret jag fick tillbaka fick mig att börja fundera…

“Vårt regelverk är till för att skydda konsumenter och se till att inga produkter som eventuellt kan skada människor kommer ut på marknaden…”

Låter ju vettigt, men...

...nu råkar det vara så att jag själv är rätt intresserad och insatt i hälsa, och framför allt hälsa i relation till kost.
Man behöver inte spendera speciellt många minuter i en vanlig livsmedelsbutik för att hitta produkter som är rent hälsofarliga och som förstör våra kroppar.
Med andra ord: produkter som definitivt kan skada människor.

Hmmmm, det regelverket verkar ju fungera lite sisådär.

Vill man dra det ett steg längre kan jag ju nämna att t.ex. receptfritt Alvedon kan överdoseras och i värsta fall vara dödligt. Men det är tydligen helt ok enligt både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket att sälja det i livsmedelsbutiker. När det gäller produkter som garanterat skapar biverkningar, och som t.o.m. skulle kunna vara dödliga, då hänvisar alltså myndigheterna till att man har ett eget ansvar och sunt förnuft.

När det gäller produkter tillverkade på EU-godkänd hampa anser man däremot att vi inte klarar av att tänka själva, ta ett eget ansvar och använda sunt förnuft, trots att det inte finns några fall av allvarliga biverkningar (eller för den delen dödsfall). 

Hmmmm igen, tolkningen av regelverket verkar inte riktigt ha med folks hälsa att göra. Inte heller med folks förmåga att själv ta ansvar över sin egen kropp. 


Varför lämnar man då inte in en ansökan om godkännande för hampan?


När det gäller hampan hänvisar Livsmedelsverket till EU:s regler om novel food. Normalt sett skulle man kunna lämna in en ansökan och förmodligen få den godkänd som kosttillskott. En helt naturlig produkt, från en godkänd planta, där det inte finns några konstaterade hälsoproblem, borde inte vara några problem att få godkänt som livsmedel.
Problemet är bara att vårt kära Läkemedelsverk (ja, är det inte det ena verket så är det det andra) vill att ämnet CBD ska testas som ett läkemedel. I och med det godkänner aldrig Livsmedelsverket hampa (innehållande CBD) som ett kosttillskott/livsmedel.

Japp, så ligger det till.
Ibland ska vi alltså själva ta ansvar medan vi i nästa sekund blir dumförklarade. Logiken bakom besluten är absolut inte glasklara och regelverket tolkas lite som det passar beslutsfattaren.


Hur ser det ut i resten av världen...


Våra myndigheter i Sverige verkar inte vilja lyfta blicken högre än Sveriges gränser. Visserligen har de tagit del av EU:s råd angående novel food, men längre än så vill man tydligen inte sträcka sig.

Tänk om man bara kunde lyfta blicken lite högre och titta på hur det ser ut i resten av världen.
Hampan (och även medicinsk Cannabis) har använts i väldigt många år och fler och fler länder världen över legaliserar bruket helt. De länderna har alltså testar och gjort riskbedömningar som visat att hälsoeffekterna är så pass stora att ALLA ska ha möjlighet att ta del av det.

Framför allt vill man försöka hålla folk friska och hindra sjukdomar, inte (som i Sverige) lägga alla resurser på att bara ta hand om de som redan drabbats av sjukdom. Har man drabbats ligger man ju steget efter.


Den som väljer bort friskvård, och bara fokuserar på sjukvård, ligger alltid steget efter.


Svenska myndigheter däremot vill inte ens diskutera den aspekten. Det spelar ingen roll hur många människor världen över som rapporterar in att de mår mycket bättre när de använder CBD-produkter. Det finns många läkare runt om i världen som mycket framgångsrikt använder hampa-produkter, och har gjort så på tusentals människor under väldigt många år. Dessutom finns resultat, biverkningar etc. mycket väl dokumenterat hos dessa läkare.  

Men den informationen är tydligen helt oväsentlig när våra myndigheter här i Sverige gör sina bedömningar. Man tittar strikt ner i sitt regelverk och, på ren svenska, fullkomligt skiter i att produkten kanske skulle kunna ge tusentals människor ett bättre liv just här i Sverige.

Man är mer intresserad av att följa ett regelverk än att medborgarna ska få möjlighet att må bra.

Är det bara jag som tycker det här är märkligt, eller har jag missat någonting?


I Danmark...


Både i Sverige och i Danmark har man uppmärksammat att hampan sprider sig som en löpeld och användandet har fullkomligt exploderat de senaste åren. Någon form av hälsoeffekt måste det ju finnas annars skulle aldrig så många människor rekommendera det.
Hur väljer då länderna att hantera detta?

- Den Svenska modellen: allting som inte är testat av läkemedelsföretag är livsfarligt till motsatsen bevisats. Att det redan använts av miljontals människor världen över under många år bortser man från helt och hållet. Beslutet blir att till vilket pris som helst, med alla till buds stående medel, få bort alla typer av hampaprodukter från marknaden. 

- Den Danska modellen: vi har hittat en produkt som hjälpt väldigt många människor världen över. Tänk om det skulle kunna vara så att det danska folket kan bli friskare med hjälp av detta. Om nu andra stora länder så som t.ex. USA och Kanada har legaliserat hampaprodukter kan det ju inte vara livsfarligt. Låt oss testa det genom att låta läkare skriva ut det till sina patienter under en period framöver. 


Är det du eller myndigheterna som bestämmer över DIN kropp?


Det borde vara en självklarhet att det är du själv som bestämmer över din egen kropp, vad du stoppar i den, vilken behandling du vill ha när du inte mår bra etc. men det är långt ifrån så här i Sverige.  

Vet du t.ex. om att det finns förbud mot alternativa behandlingar av vissa typer av sjukdomar?
Det är till och med så att du kan bli nekad vård om du väljer att använda alternativa behandlingar eller hälsoprodukter som inte är registrerade som läkemedel här i Sverige. Såg precis på nyheter i morse att man vill stärka de förbuden ytterligare så att det ska gälla alla stora sjukdomar. ​​​​

Du kan ju fundera över om vi kommer få ett friskare och lyckligare folk med det beslutet...

Jag trodde i min enfald att jag själv fick bestämma över min egen kropp, men så är det alltså inte här i Sverige.


Dumförklarad om du vill använda alternativa behandlingar...


I flera delar av Asien kan man välja mellan västerländsk läkekonst eller klassisk asiatisk läkekonst. Bara det att man får möjligheten att själv välja tyder på att det finns en ödmjuk approach till vad som kan vara bäst för varje individ.

När man då frågar asiatiska läkare och patienter vad de tycker fungerar bäst får man svaret:


- Den västerländska sjukvården, med dess syntetiska läkemedel, fungerar bra för att dämpa kraftiga akuta symptom. Vill man däremot bota en sjukdom väljer man den asiatiska läkekonsten som är mer långsiktig, har mindre biverkningar och som utgår från kroppens naturliga förmåga att läka.


Myndigheterna i Sverige dumförklarar dig om du nämner alternativ till den västerländska sjukvården. Vi har satt upp tydliga förbud mot att använda många delar i den asiatiska vården och naturmedicinen, och all annan typ av "alternativa" behandlingar.

Jag kan inte tyda det som någonting annat än att de svenska myndigheterna anser att vi här med våra 9 miljoner invånare vet bättre än de miljarder människor som bor i den asiatiska delen av världen.

Trångsynthet har fått ett tydligt ansikte!


Har myndigheterna här verkligen tittat på hur resten av världen ser ut? Vilka är friskast? Vilken typ av vård fungerar bäst? Finns det alternativ till de pengadrivna läkemedelsbolagens produkter?

Det är kanske dags att vi medborgare slutar bete oss som får!

 

Så hur får man tag på hampa när Livsmedelsverket stoppar försäljningen?


Till dess att vi får ett regelverk som är byggt på att förbättra medborgarnas hälsa får vi helt enkelt sälja produkterna som någonting annat än kosttillskott/livsmedel.
Personligen kommer jag och mitt företag inte längre att sälja några hampaprodukter med rekommendationen att det är ett kosttillskott.
Däremot fortsätter vi sälja exakt samma olja, med exakt samma innehåll, men alltså inte med rekommendationen att det ska användas som kosttillskott/livsmedel.

 

Det är dags att vi slutar bete oss som en skock får och ser till att vi får en förändring. Den väg vi är inne på just nu, och det regelverk som styr våra myndigheter idag, är absolut inte det bästa för hälsan här i Sverige.

Sprid gärna artikeln vidare så att fler får möjlighet att vakna och se vad som händer i vårt fantastiska land.

Jesper Lindén
HampaSverige

...med siktet på att Sverige ska bli 
det mest hälsosamma landet i världen.

Låt oss hjälpas åt!
Sprid budskapet så att fler kan få möjlighet att må bättre.
Dela...