Liga Hampalövs hamparecept
Här är exempel på vad du kan använda hampa till när du bakar och lagar mat.

Chokladkakor med hampa

Botten: skalade hampafrön, valnötter,dekarboxylerad hampapulver,  dadlar, aprikoser, en nypa salt.Choklad toppen: dadlar, kokosolja, rå kakaopulver, äkta vanilj, en nypa salt.

Mixa alla ingredienser i en matberedare till en smet som klibbar ihop sig och lägg den i en rektangulär kakform. Låt den stelna i kylskopet ett tag. Mixa mjuka dadlar (om det behövs kan du blötlägga dadlar) med kokosolja, kakaopulver, vanilj och en nypa salt. Häll smeten på kakbotten, strö på skalade hampafrön och låt den vara i kylskopet ett tag innan du skär kakan i små rutor. Avnjuts med en god hampalatte!

P.S. Hampalatte= dekarboxylerad hampapullver+ varm, skummad havremjölk. Kan sötas med agave syrap eller honung.

Hampadipp

Skalade hampafrön
Vatten
Vitlök
Cayenne peppar
Citronsaft
Salt
Näringsjäst (Bjäst)

Mixa alla ingredienser till den tjockleken du vill ha och dippa grönsaker eller använd som en dressing till sallader, vårrullar, potatis, mm.

Hampamjölk

1dl oskalade hampafrön
3-4 dl vatten
en nypa salt
1 tsk kokosolja (om man vill ha mjölken i kaffet)

Mixa alla ingredienser i en mixer, sila bort skalen och använd som vanlig mjölk. Kan förvaras i kylskopet i 2-3 dagar.

Hampapesto

2dl skalade hampafrön
2dl färska hampalöv (spenat eller andra gröna blad)
1dl hampafröolja
1dl färsk basilika
2 klyftor vitlök
svart peppar
näringsjäst (bjäst)
salt

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Kan förvaras i kylskåpet i ungefär 10 dagar eller frysass in för längre hålbarhet. Njut av hampapesto med färska zuccinistrimlor, kokt pasta eller på en macka. 

Hampasmör (rostad)

Rosta 5dl oskalade hampafrön lätt i ugnen (175⁰ C) i 10-15 minuter. 
Låt de svalna och sedan mixa med 1 dl hampafröolja och en nypa salt. Vitlök och cayenne peppar kan tilsättas som variation för olika smaker.

Häll upp smöret i en burk och förvara svalt upp till 6-8 månader. 

Proteinbars med skalade hampafrön

3dl skalade hampafrön (1 dl skalade hampafrön för att strö över och under smeten i en form)
1dl cashewnötter (andra nötter eller frön funkar lika bra)
juice av 1 citron
citronskal
15 mjuka dadlar
1 msk gurkmeja
ingefära

Mixa alla ingredienser i en matberedare till en smet som kletar ihop sig. Strö hampafrön i en form, lägg smeten i formen och toppa allt med resten av de skalade hampafrön. Låt det stå i kylskopet tills det stelnar. Skär upp allt i mindre bitar och förvara proteinbars i kylskopet. De kan frysas in och tas fram vid behov.

Låt oss hjälpas åt!
Sprid budskapet så att fler kan få möjlighet att må bättre.
Dela...