Största tillverkaren av Hampa-olja i Sverige har gått från att extrahera hampaplantan i kokosolja till olivolja.
Varför då?

All tillverkning baserades tidigare på olivolja men så bytte man till kokosolja. Nu har man alltså bytt tillbaka igen till olivolja.

Så här ligger det till...

Under 2017 genomförde företaget en rad olika tester och forskning tillsammans med ett tyskt företag som sysslar med extraktion av plantmaterial. Under de här studierna och testerna visade det sig att olivoljan har något bättre egenskaper när det gäller att få med sig alla viktiga och samverkande ämnen i hampan.

Det här var lite oväntat. Anledningen till att man tidigare hade gått över till kokosolja var för att det spridits information om att kokos skulle vara bättre. I testerna visade sig alltså detta inte stämma. 

En annan oväntad faktor som också kom fram var att olivoljan visade sig ha bättre hållbarhet än kokosoljan (MTC).

Efter den här upptäckten har man alltså gått över till att extrahera merparten av sina produkter i olivolja.
Med olivolja får man en bättre Hampa-olja som innehåller en större mängd av de nyttiga ämnena i hampan.

Jag tycker personligen att det är riktigt kul att man lägger extra tid och pengar, anstränger sig lite extra, för att försöka få fram de bästa och mest effektiva oljorna. Det är ju trots allt den hälsosamma effekten man vill åt.

Nu skulle man dock även kunna diskutera de nyttiga ämnen som finns naturligt i kokosolja samt vilket som smakar bäst, och säkert många andra aspekter, men vi sparar den diskussionen till ett senare tillfälle.

Ser fram emot ännu mer forskning och produktutveckling framöver.