Hampa (CBD-produkter) novel food?

Man vill inom EU klassa Hampa (produkter innehållande CBD) som Novel Food (NF). Novel Food (Nya livsmedel) är livsmedel som vi inom EU inte har ätit i någon större utsträckning före 15 maj 1997. De måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får börja säljas inom EU. Syftet är att skydda folkhälsan genom att kontrollera att livsmedlen är säkra.

Men är verkligen Hampan ett nytt livsmedel?

CannaPro, en organisation för Cannabis industrin i Storbritannien, anser att det är nonsens att klassa Hampa som novel food. De har annonserat att de avser att stämma FSA (Food Standards Agency i Storbritannien) för den här typen av klassning.

Om man tittar tillbaka i tiden så har Hampan använts i över 10000 år, som bl.a. livsmedel. Det är alltså väldigt knepigt att man nu vill klassa den som ett nytt livsmedel.

Teorin (eventuellt konspirationsteorin) bakom beslutet är att det finns en hel del stora och starka krafter som av ekonomiska skäl absolut inte vill släppa hampan fri som livsmedel eller kosttillskott. Att få hampan klassad som NF innebär att varje produkt måste ansökas om, och godkännas, för att få säljas. Det blir alltså ett mycket kraftfullt hinder för att få säljas.

Hur livsmedelsverket i Sverige ställer sig till detta har jag tyvärr inte fått några uppgifter om, men det skulle vara intressant att få veta.

Här är hela artikeln: Nutraingredients.com

Låt oss hjälpas åt!
Sprid budskapet så att fler kan få möjlighet att må bättre.
Dela...


Tags


Fler artiklar...

Hampa-kapslar eller Hampa-olja?

Vad är Hampaprotein och hur fungerar det?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

>