Blir du lurad på hampainnehållet eller stämmer labbrapporterna?

Jag tänkte till både en och två gånger innan jag bestämde mig för att skicka ut det här meddelandet. Det kan nämligen vara lite känsligt. Men jag bestämde mig för att göra det eftersom jag avskyr när folk blir lurade och betalar mer för att de tror att produkten är bättre än vad den egentligen är.

Det handlar om en ganska märklig situation som uppstod bland tillverkarna av hampaolja/CBD-olja här i Sverige.


Flera av de Svenska tillverkarna har testat sina oljor i ett Holländskt labb för att få fakta på hur mycket cannabinoider det finns i de oljor de säljer. Man använder sedan detta underlag i sin marknadsföring och beskrivning av sina produkter, och man baserar även priset på mängden cannabinoider.
Det är alltså viktigt att man uppger korrekta siffror på sina flaskor.

Så långt är allting ok, och det är ett bra sätt för att säkerställa kvaliteten på produkterna.

MEN, nu bestämde sig ett av bolagen för att testa sina produkter på flera olika labb. Det man upptäckte var att mängden cannabinoider i de nya labbresultaten låg under de resultat man fått från det Holländska labbet. Eftersom man visste att flera andra tillverkare använde samma Holländska testlabb skickade man även deras flaskor för analys.

Vi har ett resultat...
Efter att ha granska och jämfört resultaten kunde man se att rapporterna från det Holländska labbet visade alldeles för höga uppgifter om de aktiva ämnena i produkterna.

Man påpekade då detta för de andra tillverkarna, som baserat sina produktuppgifter på de Holländska labbresultatet, och bad dem göra nya oberoende tester för att kontrollera uppgifter. Man vill ju inte vilseleda kunderna, så det är bättre att göra ett test för mycket för att få korrekta uppgifter.

Men alla var inte med på noterna...
Två stora aktörer på marknaden valde då att fortsätta använda de Holländska rapporterna som underlag och har fortsatt sälja sina produkter utan att undersöka (såvitt vi vet) om rapporterna stämmer eller inte.


Hur kan detta påverka dig?
Och varför smutskastar tillverkarna varandra, istället för att lösa problemet?

Priset på hampaolja baseras oftast på mängden cannabinoider. Det innebär att om uppgifterna inte är korrekta kan de här aktörerna ha kunnat ta ut högre priser för en produkt som inte innehåller den mängd cannabinoider som man uppger utåt.
Visste kunderna om det här skulle de känna sig oerhört lurade.

Allt det här hade kunnat redas ut snabbt och smidigt med ett par ny oberoende tester. Det kostar inte speciellt mycket att genomföra dessa tester så det borde inte vara några problem.
Men istället för att genomföra nya tester, och enkelt lösa det eventuella problemet, börjar tillverkarna att verbalt smutskasta varandra.

Tänk om det verkligen är felaktiga rapporter...

Tänk om det nu är så att det Holländska labbets tester visar för höga värden. Då har tillverkarna uppgett felaktiga uppgifter och kunderna har betalat mycket mer för produkter som inte innehåller det man förväntat sig. 

Ett omedvetet fel från början, men när man inte gör någonting åt det kan det bli medvetet, och då kan det övergå till bedrägeri.

Den enkla lösningen...
Jag kan omöjligt ta ställning till vem som har rätt eller fel här, men min önskan är att dessa företag genomför nya tester på oberoende testlabb så att vi får klarhet i vad som stämmer eller inte stämmer. Att köra huvudet i sanden och försöka hålla fast vid åsikter och principer hjälper ingen. 

De korrekta uppgifterna kommer förr eller senare att komma fram. Ju längre man väntar med att ta fram korrekta uppgifter desto högre blir fallet om det skulle visa sig att man sålt produkter som inte är korrekta.

Så sluta kasta skit på varandra och se till att reda ut problemet så fort det bara går.


Jag ville bara upplysa om denna situation på marknaden för att vi ska få till en ärlig marknad där alla som köper hampaprodukter ska känna sig trygga med att de får det som de betalar för.
Skumma aktörer kommer tyvärr alltid att finnas, men man ska kunna lita på det stora välkända. 


Min förhoppning är att kunna uppdatera denna artikel med de verkliga uppgifterna så fort nya tester är gjorda (om nu tillverkarna tar sitt sunda förnuft tillfånga och lägger fokusen på sina kunder).


Jesper
HampaSverige.se

Dela gärna artikeln så att fler får upp ögonen för hampa och den otroliga hälsokostprodukt som det är. 


Tags


Fler artiklar...

Hampa-kapslar eller Hampa-olja?

Vad är Hampaprotein och hur fungerar det?

 • Hej vill ej dela fören ni har fixat eran olja cannabinoider

  • Jesper Lindén skriver:

   Förstår inte riktigt din kommentar. Vi här på HampaSverige tillverkar ingen olja.

 • Hur mycket cannabinoider finns det i erat nu då ?????

 • Oreste Florian skriver:

  Men Jesper , med tanke på den sista tiden debatt angående Staten mot privata aktörer , ”att vara eller inte vara hampa” i privat marknadsföring , finns det nån framtid ? Har tillverkarna nån anledning att beställa nya tester till oberoende labb? Om det är ändå staten och Medicin industri som skall ta över ? Eller har de ( Staten) fimpat idén ?

  • Jesper Lindén skriver:

   Hej Oreste! Hampaolja från industrihampa är ett kosttillskott/hälsokostprodukt. Eftersom det finns tiotusentals personer i Sverige som använder det, och upplever att de mår bra av det kosttillskottet, så vore det totalt vansinnigt att sluta med det bara för att några okunniga personer i beslutande befattningar av någon konstig anledning vill läkemedelsklassa det. Det är vi medborgare bygger upp ”Staten”. Beslutsfattare inom statliga befattningar har inte alltid rätt. Men om vi lägger oss ner på rygg så accepterar vi också felaktiga beslut. 🙂

 • Anne Nygren skriver:

  Jag är mycket intresserad av var ni testar er hampa olja och vilka resultat ni fått fram på ert material? Ni pratar om andra och vad har ni för bevis på att dessa andra inte testat på andra labb?

  • Jesper Lindén skriver:

   Hej Anne! Vi här på HampaSverige tillverkar ingen olja själva. Måste be dig vända dig till tillverkarna för att få labbrapporter.
   Den tillverkare vi för tillfället rekommenderar (DeHolk) har jag dock 100% förtroende för.

 • Anna-Karin Henriksson skriver:

  Tänk om vi kunde få MER SANNING i våra liv!
  ”Lögnen har korta ben och sanningen kommer förr eller senare ifatt”

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

  Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

  >