Är Hampaolja/CBD-olja lagligt?

     - Jag vågar inte ta Hampaolja för det kan väl vara olagligt, eller?

Den frågan är tyvärr fortfarande alldeles för vanlig.
Vissa verkar tro att CBD-olja/Hampaolja kan jämföras med att röka olagliga substanser. Det är ungefär som att säga att man skulle bli påverkad och inte kunna köra bil på en lättöl.

MEN, eftersom det kan finnas spår av THC (ett narkotikaklassat ämne) i oljan finns det självklart anledning att titta på de lagliga aspekterna.

Så låt oss reda ut det här...


Ett litet klargörande...


Först ett litet klargörande eftersom det är många som förväxlar laglighet med restriktioner.
När vi pratar om laglighet här menar vi hur det ser ut utifrån juridiska perspektiv. Alltså vad polisen säger om du innehar Hampaolja.

Det som folk ofta förväxlar det med är de restriktioner som Läkemedelsverket sätter upp. Läkemedelsverket har nämligen uttryckt att de vill läkemedelsklassa ämnet CBD. Detta har ingenting med laglighet att göra för dig som konsument. För tillverkare sätter det dock upp begränsningar och man måste få sina produkter godkända och klassade för att få sälja dem. Läkemedelsverkets "konstiga" försök till klassning av en naturprodukt är en historia i sig och låt mig få återkomma till den i ett eget inlägg framöver.
Så låt oss här reda ut det utifrån det juridiska perspektivet.


Det finns både laglig och olaglig olja...


Vad som styr lagligheten här i Sverige är vilken planta oljan är tillverkad på samt innehåll av THC. Hampa i sig är lagligt att odla (med tillstånd) så länge det rör sig om EU-godkänd hampa. Det är en planta där ämnet THC är näst intill obefintligt. THC är det ämne som kan framkalla psykoaktiva effekter vi intag av större mängder. Ämnet som gör dig "hög" när du t.ex. röker drogvarianten av cannabis.

2 olika plantor...
Det första steget för att förstå det här är att vara medveten om att det är 2 olika plantor.
- Den ena plantan (normalt kallad Cannabis) innehåller hög halt av THC och kan användas som psykoaktiv drog.
- Den lagliga plantan (normalt kallad Hampa), som odlas i Sverige, kan inte användas som drog, men innehåller en mängd nyttiga ämnen för våra kroppar.

Det är allt för vanligt att man inte har kunskapen om detta och tror att alla typer av produkter från cannabis är "farliga". Jag ser det tyvärr väldigt ofta inom sjukvården hos läkare och sköterskor, inom rättsväsendet hos poliser, tull och åklagare, och så vidare. Det är mycket beklagligt.
Så snälla, förväxla inte dessa olika plantor!

Olja som är olaglig...
Man kan tillverka CBD-olja av den olagliga varianten av hampa/cannabis också. I många länder är det tillåtet, och ämnet THC anses av många kunna förstärka effekten av andra ämnen i hampan.
Dessa oljor är alltså inte tillåtet att importera in och inte tillåtet att inneha i Sverige. Det klassas som narkotika och du kan bli dömd för innehav.

Se alltså upp om du köper olja från länder utanför Sverige.

Under 2019 togs dock ett beslut i Sverige att klassa produkter för oralt bruk, gjorda på den tillåtna EU-godkända hampan, som narkotika. Trots att de produkterna aldrig kan orsaka någon ruseffekt och aldrig kan användas som drog beslutade man att nolltolerans mot THC skall gälla. Det beslut blev mycket omdiskuterat och ses av de flesta som helt absurt. Andra länder skrattar åt det fyrkantiga sättet att se på regelverket och hampan här i Sverige. 

Numera är det alltså enbart tillåtet med produkter som är helt THC-fri här i Sverige.

Läs mer om domen: https://lagen.nu/dom/nja/2019s531

Kan jag åka dit för narkotikabrott?


Numera, med de nya tolkningarna av lagen, är det som sagt inte lagligt att inneha oljor innehållande ämnet THC. Du får inneha råhampa (direkt från plantan) som inte är processad, men så fort den är processad för att intas oralt blir den olaglig att inneha. Med tanke på att det är exakt samma naturprodukt i grunden så är lagen minst sagt knepig och faktiskt helt ologisk. Men, men...


Se upp med...


Det finns tillfällen då du kan vara lite vaksam och där du kan ligga steget före för att undvika missförstånd. Ofta handlar det om att upplysa och att utbilda för att folk ska förstå.

 1. Sjukvården. Det finns många trångsynta "besserwissers" inom sjukvården som anser att all typ av hampa är livsfarligt och förbjudet. Jag har till och med hört om läkare (och faktiskt hela landsting) som vägrat viss typ av behandling om patienten tar kosttillskottet CBD-olja/Hampaolja.
  Tyvärr är sjukvården inte utbildad inom det här området av hälsokost och just nu är det tämligen meningslöst att försöka fråga läkare om råd då det gäller CBD-/Hampaolja. Vi hoppas kunskapen ökar och att stigmatiseringen försvinner.

 2. Drogkontroller på arbetet. Många mätinstrument för droger är väldigt trubbiga. Några kan inte ens urskilja om det är ämnet THC eller bara andra ämnen i hampan som de reagerar på. Eftersom kunskapen är så låg kan det uppstå missförstånd.
  Berätta i förväg att du tar hampadroppar och att det är helt lagligt. Att det inte kommer från samma planta som den man gör droger av samt att det är THC-fritt.
  Det är bättre att förekomma än att förekommas.

 3. Resa. Även om du reser mellan länder där oljan är helt laglig finns en liten risk att du kan bli stoppad i Tullen. De kan komma att testa din olja och dig för att säkerställa att det inte är "starkare" varianter. Kan alltså ställa till lite förseningar i din resa.

 4. Tidigare droghistorik. Om du tidigare har använt droger, och du finns i polisens register, är det lätt att du kan bli misstrodd.


Får jag köra bil...


Självklart får du köra bil om du tar CBD-olja/Hampaolja. Om du nu skulle ta olja som är gjord på EU-godkänd hampa men inte helt THC-fri så innehåller den så extremt liten mängd THC att du aldrig kan känna dig påverkad av den, och den kan aldrig påverka din bilkörning.
Du behöver heller aldrig vara orolig för att det ska ge utslag vid en vanlig nykterhetskontroll. THC (eller cannabis) ger inte utslag på ett utandningsprov. Det måste till ett urin- eller blodprov för att det ska kunna mätas.
Hur ofta har du fått genomföra urin- eller blodprov vid en kontroll?  🙂 Vill du vara helt säker väljer du en THC-fri variant...


Vi människor har en tendens att ta till oss negativa saker och att förstora upp dess betydelse till någonting som egentligen inte är logiskt.  Jag hoppas verkligen inte att jag skrämt upp dig genom att berätta om vad du ska se upp med.
Om du är en "normal Svensson" och rädd för att det ska vara olagligt att ta Hampaolja bör du nog ta ett steg tillbaka och fundera över om rädslan verkligen är befogad.
Hampaolja är ett mycket nyttigt kosttillskott och det är extremt bra för din kropp. Jag skulle nog vara betydligt räddare för andra typer av livsmedelsprodukter, eller för den delen läkemedel, som uppenbarligen bryter ner din kropp och din hälsa. Faktiskt i många fall kan förkorta ditt liv. Där borde den stora rädslan finnas, inte rädsla för ett nyttigt 100% naturligt kosttillskott som stärker din kropp.


Vi är inte jurister...


På den här hemsidan fokuserar vi på de enormt stora positiva hälsoeffekter som CBD-/Hampaprodukter kan ge.
CBD-olja/Hampaolja från industrihampa är inte narkotika och vi kommer aldrig att diskutera narkotika på den här hemsidan.
Vi är dock inga jurister och det som skrivs här är ur perspektivet hälsa, inte droger. Den juridiska aspekten kan eller får vi dessvärre inte ta något ansvar för. Det vi skriver om laglighet är vår tolkning utifrån de studier och erfarenheter vi har från marknaden. Ansvaret är sedan ditt eget.

Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt att må riktigt bra!

SNÄLLA! Dela det här inlägget med andra så att vi får upp förståelsen för att Hampaolja/CBD-olja är någonting som kan hjälpa många att må bättre - det ska inte förväxlas med någon drog!

Låt oss hjälpas åt!
Sprid budskapet så att fler kan få möjlighet att må bättre.
Dela...

Jesper
HampaSverige.se

Här hittar du lagliga Hampaprodukter på Svenskodlad hampa.


Tags


Fler artiklar...

Vad är CBD-olja och vad är det bra för?

Läkemedelsverket – arbetar de för eller emot din hälsa?

 • Synd att oljan är så dyr. Tror detta avskräcker mer än rädslan för ”påverkan”. Jag hittade dock en variant som verkar fungera utmärkt för mig. Drabbades av utmattningdsyndrom samt i spåren av detta minnesproblem som nu utreds för ev. begynnande alzheimer.
  Hittade Hampagandha kapslar. Tar dessa två till tre ggr/dag. Kan ju vara eufori men jag tycker att min minnesångest har dämpats. Nu har det bara gått drygt två veckor. Men jag har blivit lugnare i sinnet vilket i sig också påverkar återhämtning.
  Ett annat tips för oss som vill vara unga längre, läs om fördelarna med Gurkmeja som tillskott! Måste intas tillsammans med vitlök, peppar och smör. Underbar och välgörande ”drog”! Sök info på nätet.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Håll dig uppdaterad om Hampa, CBD-olja och Hampaolja...

  Vi avskyr också spam och vill du inte ha fler meddelanden från oss kan du enkelt avregistrera dig via en knapptryckning i senaste meddelandet från oss.

  >